Nadenken over je afscheidswensen is niet iets wat de meesten leuk vinden om te doen. Veel mensen schuiven dit voor zich uit en roepen dat de nabestaanden maar moeten kijken wat zij willen. Maar wat blijkt? Nabestaanden willen het afscheid vaak organiseren zoals de overledene dit had gewild.

Binnen Vereniging Yarden weten we hoe belangrijk het voor nabestaanden is om deze wensen te kennen en zetten ons hier als vereniging voor in. We bieden verschillende opties om de wensen, kort of uitgebreid, kenbaar te maken. En mocht je het lastig vinden om in te vullen, dan helpen onze vrijwilligers je hier graag bij.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • Mijn afscheidswensen in het kort
  • Mijn afscheidswensen uitgebreid
  • Mijn afscheidswensen in een moodboard
  • Praktische informatie als ik er niet meer ben

Mijn afscheidswensen in het kort

We weten dat een goed afscheid de nabestaanden verder helpt. Voor nabestaanden is het een goed afscheid als dit recht heeft gedaan aan de persoonlijke wensen van de dierbare. En daar gaat het vaak mis. Slechts 15% van de Nederlanders heeft op enige wijze zijn afscheidswensen kenbaar gemaakt. Nu heeft niet iedereen de zin of behoefte om een uitgebreide vragenlijst in te vullen, maar voor de nabestaanden kunnen een paar hoofdzaken al zeer waardevol zijn. Om die reden hebben wij het formulier ‘Mijn afscheidswensen in het kort’ ontwikkeld. In dit formulier vind je op één A4 de belangrijkste zaken op een rij. Na het invullen kun je dit afscheidswensen formulier printen en bewaren bij je belangrijke papieren.

Mijn afscheidswensen uitgebreid

Het bespreken of vastleggen van jouw afscheidswensen doe je om rust te creëren voor je nabestaanden én voor jezelf. Je wilt niet dat je kinderen of nabestaanden zich hoeven af te vragen of je begraven of gecremeerd wilde worden.

Om het je nabestaanden makkelijker te maken om jouw afscheid op jouw wijze te organiseren, kun je je afscheidswensen uitgebreid beschrijven. Van het type kist tot en met het lekkers bij de koffie.

Hulp nodig bij het invullen?

Het invullen van de afscheidswensen kun je zelf doen, samen met je partner, een van je kinderen, je ouders of een goede vriend(in). Is er niemand met wie je dit wilt invullen of vul je het liever in met iemand die hier gespecialiseerd in is? Dan staan wij voor je klaar.

Om uw uitvaart helemaal persoonlijk te maken, zoals u dat graag zou willen, is het zeer belangrijk uw wensen vast te laten leggen, ook voor uw nabestaanden. Samen met u kunnen wij kijken wat er allemaal mogelijk is.

Rozana Nahar, afscheidswensen consulent bij Vereniging Yarden

We hebben bij Vereniging Yarden vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in het helpen vastleggen van afscheidswensen, omdat we weten hoe belangrijk het voor iedereen is dat de afscheidswensen bekend zijn. De hulp bij het vastleggen kan telefonisch, via beeldbellen of gewoon bij jou thuis. We begrijpen dat het niet altijd eenvoudig is om keuzes te maken en dat niet alle vragen beantwoord hoeven te worden.

Wat je invult bepaal je helemaal zelf, onze vrijwilligers bieden je alleen een helpende hand. De vrijwillige afscheidswensen consulenten van Vereniging Yarden zijn onafhankelijk. Dat maakt dat wij, zonder enig belang, kunnen helpen jouw wensen in te vullen.

Mijn afscheidswensen in een moodboard

Afscheidswensen kun je uitschrijven, maar je kunt ze ook laten zien door diverse foto’s of beelden te verzamelen in jouw eigen afscheidswensen moodboard. Eén beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden.

Het invullen van de afscheidswensen is voor de meesten geen fijne aangelegenheid. En als alles al een keer ingevuld is, kijkt men er het liefst verder niet meer naar om. Het is echter goed om je er bewust van te zijn dat afscheidswensen gedurende het leven veranderen, ook als we dat niet doorlopend tegen onze dierbaren zeggen. Door je afscheidswensen in een moodboard bij te houden, is het wijzigen van wensen heel makkelijk en zelfs leuk. Je selecteert bijvoorbeeld plaatjes van bloemen die mooi vindt, heerlijke hapjes, prachtige liedjes en mooie sfeerbeelden. Zo krijgen je nabestaanden na jouw overlijden een goed beeld van wat jij graag had gewild en kunnen zij een afscheid organiseren dat bij je past.

Ik heb 10 jaar geleden tegen mijn man gezegd dat ik een bepaald liedje op mijn afscheid zou willen. Ik hoop alleen niet dat hij nog steeds denkt dat ik die wil.

Joke (58)

Praktische informatie als ik er niet meer ben

Soms komt de dood heel onverwacht. Voor nabestaanden is het dan vaak zoeken wat een dierbare zelf al allemaal geregeld heeft voor het overlijden. Is er een testament? Wat staat er in het donorregister? Zijn er afscheidswensen? Hoe is het geregeld met de verzekering?

Daarom is het handig als jouw nabestaanden bij jouw belangrijke papieren één A4 vinden waarop de belangrijkste praktische zaken staan aangegeven. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk in een toch al verdrietige tijd.

Via onderstaande link kun je eenvoudig de belangrijkste praktische informatie invullen en vervolgens uitprinten. Het A4 heeft een opvallende rode rand. Zo kun je je nabestaanden eenvoudig laten weten dat ze in de map met de belangrijke papieren op zoek moeten gaan naar ‘het formulier met de rode rand’.


Ontdek onze nieuwsbrief

Één keer per maand verstuurd. Geen spam, dat beloven we.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.