Wat wil je nog zeggen voor je gaat?

Als het einde nadert, hebben veel mensen de wens om nog wat te vertellen. Hoe kun je dat het beste doen en welk moment is daar het meest geschikt voor?

Wat wil je nog zeggen voor je dood gaat? Wie wil je nog spreken? Wat wil je nog kwijt? Wat wil je dat mensen nog te horen krijgen? Als het einde nadert, hebben veel mensen de wens om nog wat te vertellen aan hun dierbare. Hoe kun je dat het beste doen en welk moment is daar het meest geschikt voor?

Spijt

Niemand is een heilige, dus het is niet gek dat je nu het einde nadert ineens denkt aan dingen waar je spijt van hebt. Veel mensen hadden zaken anders willen aanpakken. Bijvoorbeeld minder hard werken of meer tijd met familie en vrienden doorbrengen. Vertel dit aan je nabestaanden. Zowel waar je spijt van hebt, als misschien een advies over hoe zij kunnen voorkomen dat ze hier spijt van krijgen.

En doe dit liever eerder dan later. Er is nooit een ideaal moment en dat maakt elk moment even geschikt. Het is niet makkelijk, voor niemand. Maar het is wel goed om het uit te spreken.

Ik hou van jou

Vaak nemen we onze dierbaren voor lief en vergeten we te zeggen hoe belangrijk ze voor ons zijn. Of hoe trots je op ze bent en hoeveel je van ze houdt. Je kunt dat niet vaak genoeg zeggen! Zeker wanneer het einde dichtbij is, is dit belangrijk. Zeg het nog een keer heel duidelijk, ook als je denkt dat ze dat wel weten.

Afscheidsbrieven

Misschien vind je het lastig om het direct tegen je nabestaanden te zeggen. Gelukkig luistert papier altijd. Je kunt ook opschrijven wat je hen wilt vertellen. In een persoonlijke brief of schrijf een brief die voorgedragen kan worden tijdens jouw uitvaart. Vraag jezelf wel af: wil je de reactie op jouw brief nog weten of niet? Afhankelijk van het antwoord op deze vraag, kun je de brief al eerder geven of nalaten voor als je er niet meer bent.

Afscheidsvideo

Iedere mobiele telefoon heeft een camera. Een video maken was nog nooit zo makkelijk. Niet gek dus, dat steeds meer mensen een afscheidsvideo nalaten. Je kunt ervoor kiezen om persoonlijke afscheidsvideo’s te maken. Of misschien wil je een video maken die tijdens jouw uitvaart getoond kan worden?

Tip: Afscheidsvideo

Wist je dat er mensen gespecialiseerd zijn in het maken van afscheidsvideo’s? Google eens op ‘afscheidsvideo maken’ en laat een professionele video maken.

Een cadeau voor je nabestaanden

Je kunt ook een cadeau nalaten voor als je er straks niet meer bent. Dat kan van alles zijn. Hier wat ideeën voor cadeaus die jij misschien wilt geven aan jouw nabestaanden:
Een fotoalbum met al jouw favoriete herinneringen.
Maak een tegel met jouw motto of favoriete uitspraak en laat dit uitdelen aan de aanwezigen op jouw uitvaart.
Schrijf jouw belangrijkste levenslessen op en laat dit drukken in een boekje.
Kook je graag? Schrijf dan al jouw favoriete recepten op en onthul eindelijk jouw keuken geheimen.

Jouw levensverhaal op papier

Ieder mensenleven zit vol met verhalen. Ook dat van jou. Heb je zoveel meegemaakt, dat je niet weet waar je moet beginnen met vertellen? Schrijf het dan op? Maak er een boek van! Je kunt het zelf op papier zetten en zelfs zelf uitgeven. Dit kan een beperkte druk zijn, alleen voor de mensen waar jij om geeft.

Of huur een professionele schrijver in! Er zijn schrijvers die hun vak gemaakt hebben van het opschrijven van levensverhalen. Vertel aan hem of haar jouw verhaal en laat het professioneel op papier vastleggen.

Meer inspiratie