Wat is resomeren

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: resomeren. Het is een uitvinding van de Schotse Sandy Sullivan. Het is de meest milieuvriendelijke manier om het lichaam te ontbinden, want met resomeren lost je lichaam op in water. En het is ook goedkoper dan begraven of cremeren. Steeds meer mensen willen geresomeerd worden. In dit artikel lees je wat resomeren is en waarom het beter is voor het milieu dan begraven of cremeren.

Resomeren: de nieuwe en milieuvriendelijke manier

Begraven en gecremeerd worden hebben best een impact op het milieu. Zowel door de manier waarop het lichaam wordt ontbonden, als door alle materialen die in de grond achterblijven of mee verbrand worden. Steeds meer mensen willen hun lichaam terug geven aan de natuur na hun dood. Resomeren is een mooie manier, omdat het lichaam wordt opgelost in water. Dit water is zo schoon, dan het gewoon weer kan terugstromen in het riool. Daardoor heeft resomeren de minste impact op het milieu en gaan er steeds meer stemmen op om dit in Nederland ook mogelijk te maken.

Hoe werkt het?

In principe gaat de uitvaart hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. Het verschil is alleen dat het lichaam niet in de grond of een oven gestopt wordt. Het lichaam wordt in een installatie geplaatst waar onder andere water en alkali in zit. Dit zorgt ervoor dat de chemische verbindingen in het lichaam verbroken worden. Het lichaam lost daardoor op in het water. Wat er overblijft is slechts 3% droge stof. Dit kun je net zoals met de as in een urn kunt bewaren of uitstrooien. De rest van het lichaam is water geworden en stroomt weg via het riool.

Waarom zou je geresomeerd willen worden?

Steeds meer mensen denken na over hun impact op het milieu. Nu en ook na hun dood. Want ook als je er niet meer bent, heb je nog wel impact op het milieu. Daarom willen steeds meer mensen de keuze hebben om geresomeerd te worden, omdat ze hiermee na hun dood het meest voor de natuur kunnen betekenen.

Resomeren, cremeren en begraven: de milieu-impact

TNO heeft in 2011 onderzoek gedaan naar de millieu-impact van begraven, gecremeerd en geresomeerd worden. Daaruit kwam naar voren dat resomeren duidelijk de minst grote milieu-impact heeft. Begraven worden heeft de grootste impact, daarna cremeren en als minste dus resomeren.

De voor- en mogelijke nadelen

Resomeren kent een aantal echte voordelen:
• Het is goedkoper dan begraven en cremeren
• Het is milieuvriendelijker dan begraven en cremeren
• De kist gaat niet mee de installatie in, dus die kan hergebruikt worden. Nog een reden waarom deze manier milieuvriendelijker is.

Maar er is ook een nadeel: het is nog niet toegestaan in Nederland. Het is in heel Europa op dit moment nog niet toegestaan. In sommige landen buiten Europa wordt deze techniek al veel gebruikt om besmette dieren te laten ontbinden en soms kunnen mensen er ook al voor kiezen, zoals in sommige staten in Amerika. Maar Europa is nog niet overtuigd van deze methode omdat het water via het riool weg wordt gespoeld. Omdat nog niet duidelijk is wat daar de voor- en nadelen van zijn, mag je in Europa nog niet geresomeerd worden.

Daarbij is er ook kritiek op de stof die gebruikt wordt bij resoneren om het lichaam te ontbinden: kaliumhydroxide. Critici vragen zich af of deze stof wel echt zo duurzaam is, want het wordt industrieel geproduceerd.

Wat als je je lichaam wilt laten resomeren?

Als jij je lichaam wilt laten resomeren, dan heb je op dit moment de meeste kans in Amerika. Daar zijn een aantal staten waar deze methode al is opgenomen in de wet en ook al wordt toegepast. In Nederland mag het nu nog niet, maar er wordt hard gewerkt om ook voor deze methode wetgeving te maken.

Meer: Jouw wegwijzer