Wat het betekent om uitvaartconsulent te zijn

Door Jetty Visser

Als een aanvraag komt voor een uitvaartwensen gesprek, kijk ik eerst naar de geboortedatum van de cliënt. Vaak zijn het oudere mensen, die zich zorgen maken of de afwikkeling van hun overlijden correct zal geschieden.

Soms zijn het jonge mensen, die een vervelende ervaring hebben gehad na het overlijden van een dierbare. Echter, ik heb verschillende jonge mensen ontmoet die terminaal ziek zijn. Zij willen alles op schrift vastleggen, zodat hun nabestaanden exact weten wat hun wensen zijn.

Als uitvaartconsulent voel ik veel betrokkenheid bij de mensen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar wat er leeft binnen een gezin en je te verplaatsen in hun situatie. Daar kan ik op ingaan door alle mogelijkheden te bespreken voor een uitvaart die past bij hun ideeën. Hoe meer informatie, hoe beter zij hun wensen kunnen bepalen.

Momenteel zijn er veel mensen die de voorkeur geven aan een technische/stille crematie. Dit is een gevolg van de corona crisis, waarbij een gering aantal personen de uitvaart mogen meemaken. Echter, de kosten voor een uitvaart spelen ook een grote rol.

Mensen vinden het heel plezierig om in een persoonlijk gesprek hun wensen kenbaar te maken, omdat alle mogelijkheden hierbij besproken kunnen worden en zij een goede keuze kunnen maken. Als de wensen eenmaal besproken zijn en vastliggen, zijn de mensen bijzonder dankbaar dat ik zoveel tijd en moeite heb genomen om ze over alle mogelijkheden te informeren.

Het is meerdere keren gebeurd dat ik achteraf een mooie briefkaart heb ontvangen, zelfs een flesje wijn of een prachtige bos bloemen. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om dit werk te doen en de mensen met een gerust hart achter te laten, omdat hun wensen niet alleen kenbaar zijn gemaakt, maar ook vastliggen bij Vereniging Yarden. Ik vind het mooi om mensen te ondersteunen in hun keuzes rond hun afscheid. Daar vertellen ze vaak persoonlijke verhalen bij. Het is heel bijzonder om deelgenoot te worden van hun persoonlijke leven.

Meer Persoonlijke verhalen