Door Corina Smit – van de Laarschot

De dood is voor mij een natuurlijk gegeven, iets gewoons. Dat had ik als kind al. In mijn geboorteplaats Doorn heb je een prachtige oude begraafplaats, middenin de bossen. Samen met mijn vriendinnetje kon ik daar uren ronddwalen. Graven bekijken, jaartallen tellen en leeftijden uitrekenen.

Ik vond het reuze interessant en verre van ‘eng’. Dat besef geef ik graag aan anderen door. Er is maar één zekerheid in het leven en dat is de dood. Waarom kunnen we daar dan niet open over praten en rust er toch nog een taboe op de dood? Een goed afscheid helpt je namelijk écht verder!

Ik draag graag een steentje bij aan het meer bespreekbaar maken van de dood en alles daaromheen. Dat is ook de reden dat ik in 2016 als vrijwilliger bij Vereniging Yarden terecht ben gekomen. Vanaf die tijd heb ik in de provincie Noord-Holland het hele jaar door diverse activiteiten over dood, rouw en afscheid nemen helpen organiseren. Denk daarbij onder andere aan theatervoorstellingen, lezingen en herinneringsbijeenkomsten.

De gesprekken die ik tijdens zulke dagen heb, zijn vaak heel bijzonder. Het doet me goed om troost en herkenning aan mensen te kunnen geven. Het maakt dat ik me verbonden voel. Naast Vereniging Yarden doe ik ook nog vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis bij mij in de buurt. Eens in de drie weken doe ik daar onder meer een koffieronde. Soms gaan één of twee van mijn drie kinderen mee, die vinden dat gezellig. Mooi om te zien. Zij realiseren zich – net zoals ik dat van mijn ouders meekreeg – hoe belangrijk het is om voor anderen klaar te staan. Voor mij is dat echt iets vanzelfsprekends geworden en ik hoop nog lang mijn steentje bij te kunnen dragen. Vrijwilligerswerk vergroot mijn wereld en maakt dat ik middenin de samenleving sta. Ik zou het niet willen missen!