Heb jij al nagedacht over eventuele orgaan- en weefseldonatie? En weet je wat de voorkeur is van de mensen uit je directe omgeving? Op deze pagina geven we je alle informatie over orgaan- en weefseldonatie en leggen we uit wat het precies inhoudt.

Wat is orgaan- en weefseldonatie?

Orgaan- en weefseldonatie is letterlijk het doneren van organen en weefsel. Na het overlijden kunnen organen en weefsel worden afgestaan aan een patiënt die hiervoor in aanmerking komt en op de wachtlijst staat. Er zijn omstandigheden waarin de organen en/of het weefsel van de ene persoon het leven van een andere persoon kunnen redden.

Organen die kunnen worden getransplanteerd zijn bijvoorbeeld je hart, longen, nieren en lever. Weefsel dat je kunt doneren zijn onder andere je huid, hartkleppen en bloedvaten. Na het overlijden kan donor gemiddeld 3 organen doneren.

Wat is hersendood?

Een orgaan- en/of weefseldonatie kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij iemand die hersendood is verklaard. Hersendood houdt in dat er geen hersenfunctie meer is en dat deze ook niet meer terug zal keren. Er is geen elektrische activiteit meer in de hersenen en er stroomt geen bloed meer heen. De hersenen zijn dan zo onherstelbaar beschadigd dat er geen kans meer is op herstel. Een patiënt die hersendood is kan niet meer zelfstandig ademen en is hierdoor volledig afhankelijk van het beademingsapparaat.

Dankzij het beademingsapparaat blijft er bloed door het lichaam stromen. Zo worden organen en weefsel kunstmatig in leven gehouden en is er meer tijd om naar een geschikte match voor een eventuele transplantatie te zoeken.

Wat is het Donorregister en hoe werkt het?

In het Donorregister staat je keuze voor orgaan- en weefseldonatie geregistreerd. Zo weten artsen of je organen en weefsel eventueel beschikbaar zijn voor een donatie na je overlijden.

Je hebt vier keuzes in het Donorregister.

  1. Ja, ik geef toestemming
  2. Nee, ik geef geen toestemming
  3. Mijn partner of familie beslist
  4. Een door mij gekozen persoon beslist

Vanaf 12 jaar mag je jouw keuze voor orgaan- en weefseldonatie al invullen in het Donorregister. Heb je dit nog niet ingevuld? Iedereen van 18 jaar en ouder die staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente krijgt vanuit de overheid de vraag om het Donorregister alsnog in te vullen. Als je zelf geen keuze maakt, wordt je status in het Donorregister zes weken na de herinneringsbrief automatisch aangepast naar ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Wel of geen donor?

Er zijn verschillende campagnes vanuit de overheid om je aan te melden als orgaan- en/of weefseldonor. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een persoonlijke keuze die je alleen zelf kunt maken. Als je het lastig vindt om een keuze te maken adviseren we om in gesprek te gaan met de mensen om je heen. Zij kennen je het best en kunnen je helpen bij het maken van je keuze.

Twijfel je of orgaan- en weefseldonatie is toegestaan vanuit jouw specifieke godsdienst of levensovertuiging? Ga dan in gesprek met iemand die je hier meer over kan vertellen, zoals de dominee of imam. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je volledig achter je keuze staat als je het Donorregister invult.

Rol nabestaanden: Wie bepaalt?

Na het overlijden blijven organen en weefsel slechts beperkte tijd geschikt voor donatie, waardoor het voor de artsen zaak is om snel te handelen. Het Donorregister is daarom leidend op het vlak van toestemming voor orgaan- en weefseldonatie. Nabestaanden kunnen hier niet zomaar verandering in aanbrengen als jouw keuze al is vastgelegd in het Donorregister. Uiteindelijk is het aan de arts om te bepalen of je organen en weefsel geschikt zijn voor donatie en of de donatieprocedure in gang wordt gezet.

Invloed op rouw en rouwverwerking

Als je een geschikte donor blijkt te zijn voor orgaan- en weefseldonatie zorgen de artsen ervoor dat hier na de operatie niets meer van te zien is. De operatie wordt zorgvuldig uitgevoerd door een team specialisten. Daarna worden de wonden netjes gehecht en afgedekt met pleisters.

Orgaan- en weefseldonatie heeft verder geen invloed op het tijdsverloop van het afscheid. In totaal hebben de artsen ongeveer 6 uur nodig om de donatieprocedure uit te voeren.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie onderstaande websites:


Ontdek onze nieuwsbrief

Één keer per maand verstuurd. Geen spam, dat beloven we.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.