Rouwen hoef je niet alleen te doen

Een dierbare verliezen is ontzettend verdrietig en rouwen kost tijd. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Vaak staan er in deze periode allemaal mensen voor je klaar. De een begrijpt je beter dan de ander. Met de een kun je fijner praten dan met de ander. Daarbij ervaart iedereen de rouwperiode anders. In dit artikel geven we je tips over hoe je met rouw kunt omgaan en waar je heen kunt als je even met iemand wilt praten.

Tips met rouw om te gaan

Iedereen gaat anders met rouw om. Hoe goed bedoeld de tips van een ander ook zijn, je zult zelf moeten uitvinden wat jij prettig vindt in deze periode. Blijf in ieder geval goed voor jezelf zorgen. Probeer genoeg te slapen en eet gezond. Dat is al de helft. Hieronder nog een aantal tips om met rouwverwerking om te gaan.

Laat je emoties gaan

Laat die tranen maar komen. Hou ze in ieder geval niet tegen. Misschien vind je dat je al genoeg gehuild hebt, maar verdriet hoort erbij in deze periode. Je emoties opkroppen is geen goed idee. Door je emoties te laten zijn, kunnen anderen ook zien dat je het moeilijk hebt. Daardoor zullen ze sneller rekening met je houden en hulp aanbieden. Ook geeft het jezelf de kans om echt te rouwen.

Doe het rustig aan

Al die emoties, alle berichten van mensen, je eigen herinneringen aan de overledene: het kost allemaal energie. Doe het daarom rustig aan. Je hoeft niet meteen weer in hetzelfde tempo verder als de uitvaart eenmaal is geweest. Doe het rustig aan. Rouwen kost energie, dus geef dat ook aan jezelf. Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je rust en ruimte houdt in je agenda.

Breng tijd door in de buitenlucht

Regelmatig een frisse neus halen is goed als je bezig bent met rouwverwerking. Als je in je eentje binnen blijft zitten, ga je al snel in cirkels denken. Ga naar buiten. Loop een rondje in het park, ga naar het strand of maak een wandeling in het bos. Bewegen is goed voor je lijf en goed voor je brein. En deze heb je beide nodig in deze periode.

Blijf bewegen en sporten

Bewegen is goed, dat wist je natuurlijk al. Maar er wordt ook steeds meer bekend over het effect van sporten op je brein. Je vraagt veel van je brein op dit moment. Alle herinneringen wil je een plekje geven en je probeert om te gaan met alle emoties. Daarom is het goed om te sporten. Sowieso kan het lekker zijn om je zinnen even te verzetten.

Luister naar fijne muziek

Als je gaat Googlen op rouwmuziek dan krijg je miljoenen hits. Niet altijd van even vrolijke muziek. Wat voor muziek vind jij fijn? En welke muziek past nu bij jouw stemming? Had de overledene een favoriete artiest of is er een muziekstijl waar jullie samen graag naar luisterden? Muziek maakt emoties los. Zeker als je vast zit in je hoofd, kan muziek heel erg helpen. Zowel om je op te fleuren, als juist ook het verdriet een plekje te kunnen geven.

Schrijf het van je af

Je hebt zoveel mooie, leuke, grappige en fijne herinneringen aan de overledene. Schrijf ze eens op! Wanneer moesten jullie heel hard lachen en wanneer kon je die persoon niet uit staan? Maak een boekje met mooie herinneringen. Als je dit met de hand opschrijft, dan is het zowel een mooie manier om alles te verwerken en je hebt meteen een verzameling herinneringen waar je altijd in terug kunt kijken.

Schrijven helpt ook om je emoties en gedachten op orde te krijgen. Papier luistert altijd en spreekt je nooit tegen. Zit je vol in je hoofd en wil je het kwijt, maar heb je geen zin in andere mensen? Schrijf het van je af!

Vraag om hulp

Hulp vragen is meestal niet makkelijk, maar mensen helpen echt ontzettend graag. Veel mensen voelen zich machteloos wanneer ze zien hoeveel verdriet iemand heeft. Vraag hen om hulp en je helpt zowel jezelf als de ander. Geef het daarom aan wanneer je behoefte hebt aan een schouder of een luisterend oor. Of wanneer je juist iemand zoekt die je even kan afleiden.

Praat erover

Het is misschien een cliché, maar praten lucht op. Praat met familie en vrienden over wat je voelt en wat je lastig vindt. Maar haal samen ook mooie herinneringen op!

Zoek professionele hulp

Soms gaat het gewoon even niet. Dat kan. Dat is helemaal niet erg en je bent echt niet de enige. Sterker nog: het is de reden dat we bij Vereniging Yarden een grote groep vrijwilligers hebben klaarstaan. Zij hebben allemaal een luisterend oor en kunnen je helpen wanneer je vastloopt.

Jouw steun

Ben je nu op zoek naar iemand waar je mee kunt praten over jouw verlies? Vind je praten misschien te direct, maar wil je wel graag direct contact met een deskundige over jouw verlies? Je kunt chatten met één van de vele vrijwilligers.

Onze vrijwilligers zijn mensen die vanuit eigen ervaringen en trainingen weten hoe ze het beste om kunnen gaan met rouw. Zij willen jou graag helpen door een luisterend oor te bieden en je tips te geven.

De chat is beschikbaar tussen 16.00 en 22.00 uur.

Start een chat

Chat met één van onze vrijwilligers

Start een chat

Je kunt ook naar een rouwcoach gaan. Dat is iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Samen met de coach ga je kijken hoe je alles een plekje kunt geven en maken jullie een plan hoe jij weer verder kunt.

Verschillende soorten hulpverlening

Als je hulp zoekt bij rouwverwerking, dan zijn er allerlei plekken waar je terecht kunt. Zo kun je denken aan:

De huisarts
Het is slim om de huisarts in te lichten als je iemand verloren bent. Zo kan de huisarts je bijstaan en tips geven. Daarbij komt het nog weleens voor dat je klachten krijgt, die te maken hebben met de rouwverwerking. Ook daarom is het handig als de huisarts weet wat er aan de hand is.

Praten met een vrijwilliger
Je kunt bijvoorbeeld met een van de vrijwilligers van Vereniging Yarden praten. Zij spreken uit ervaring en hebben verschillende trainingen gehad waardoor ze je op weg kunnen helpen. En ze bieden natuurlijk een luisterend oor. Vind je praten spannend, maar contact met iemand wel fijn? Je kunt ook chatten met de vrijwilligers van Yarden.

Individuele en professionele rouw – en verliesbegeleiding
Je kunt ook op zoek gaan naar professionele hulp. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in rouw verwerking en jou in verschillende sessies weer op weg helpen.

In gesprek met lotgenoten
Het kan fijn zijn om met lotgenoten te praten. Heb je bijvoorbeeld iemand verloren aan een ziekte? Dan zijn er verschillende praatgroepen waar je terecht kant. De vrijwilligers van Yarden kunnen je hier ook de weg in wijzen. Bekijk ook eens de agenda van Yarden. Daar staan verschillende activiteiten voor lotgenoten waar je aan deel kunt nemen.

Lezen over rouw
Er is ontzettend veel geschreven over rouw. Wat jij een goed en fijn boek vindt is natuurlijk heel persoonlijk. Verhalen van lotgenoten kunnen hier ook bij helpen. Kijk eens bij de persoonlijke verhalen en lees hoe anderen omgaan met hun rouwverwerking.

Zorg voor jezelf en laat anderen voor je zorgen

Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd gunt. Rouwverwerking kost tijd. Verwacht daarom niet dat het morgen of overmorgen over is. Zorg goed voor jezelf en laat anderen ook voor jou zorgen. Mensen helpen graag en mensen voelen zich fijn als ze kunnen bijdragen.

Meer: Jouw wegwijzer