Tom is geen lid van het bestuur, maar leidt het kennis- en supportcentrum van Vereniging Yarden. Daar ondersteunt hij de vrijwilligers en de activiteiten van de Vereniging.

Praten over de dood

Eén van de eerste activiteiten van de Vereniging waar Tom mee te maken kreeg was ‘Praten over de dood’. Doel van dit project was om mensen in kleine groepjes in gesprek te laten gaan over het thema dood. En dat in brede zin.

“Ik heb toen gemerkt dat dood een lastig gespreksonderwerp is. Vooral om er over te beginnen. Maar als het gesprek dan eenmaal loopt, merk je dat iedereen er wel ervaring mee heeft of vragen over heeft.“

Gezin

Als vader van vier dochters weet Tom dat ook jong volwassen vragen hebben over de dood en over verlies. En er ook best over na willen denken.

“Door mijn werk komt het thema dood uiteraard regelmatig voorbij in gesprekken binnen mijn gezin. Dat levert vaak mooie momenten en inzichten op. Maar ook het besef dat het onderdeel van het leven is. Mijn dochter ging samenwonen. Ik vroeg haar wie haar uitvaart moest verzorgen: vriend R. of ik. En of R. wist wat haar uitvaartwensen zijn. Later hoorde ik dat ze daar een hele avond over gesproken hebben. Mooi toch?”

Vereniging Yarden

De meerwaarde van Vereniging Yarden zit ‘m voor Tom vooral in de betrokkenheid van alle vrijwilligers.

“Ik vind het fantastisch om iedere keer opnieuw te merken dat onze vrijwilligers enorm gemotiveerd zijn om dit lastige thema onder de aandacht te brengen bij mensen. Of om steun te verlenen. Of dat nu een consulent is die mensen helpt bij het in kaart brengen van hun uitvaartwensen of een vrijwilliger die chat over verlies. Stuk voor stuk zijn de vrijwilligers betrokken en bevlogen. Daar kan je alleen maar een diepe buiging voor maken.”