Dave Heilbron is sinds twee jaar lid van het hoofdbestuur. Voor hij bij Vereniging Yarden in het bestuur kwam, was hij bang voor de dood. Zijn werk in het bestuur heeft ervoor gezorgd dat hij anders naar de dood is gaan kijken. “Je hebt heel veel onderwerpen die je bewust maken van het feit dat je er niets aan kan doen. En intussen ben ik er stukken minder bang voor.” Als lid van het bestuur houdt zich onder andere bezig met de vrijwilligers en dat zorgt ook voor mooie gesprekken.

De waarde van dood bespreekbaar maken

Vereniging Yarden maakt de dood graag bespreekbaar en Dave is zelf een mooi voorbeeld van hoe dat iemand kan helpen. Hij spreekt veel vrijwilligers, ook de vrijwilligers die helpen met de dood bespreekbaar maken bij andere mensen.

“Het is fijn om met hen van gedachten te wisselen over de dood, maar het is ook fijn om te horen dat je niet de enige bent die bang is en dat het allemaal goed gaat komen. Ik ben nog steeds een beetje bang voor de dood. Ik denk dat iedereen dat wel is, maar ik kan er nu goed mee leven. En dat kon ik twee jaar geleden niet.”

Diversiteit in het bestuur

Dave vindt het ook belangrijk dat iedereen terecht kan bij Vereniging Yarden. Wat je achtergrond, cultuur of geloof ook is.

“Wij helpen meer dan een miljoen mensen met praten over de dood en hun uitvaart. Dit zijn niet alleen maar witte christelijk mensen. Ik ben zelf Joods en daarmee neem ik ook een andere cultuur en een andere invalshoek mee het bestuur in.”

Dankzij Dave staan nu bijvoorbeeld ook de Joodse feestdagen op de agenda bij Vereniging Yarden.
“De Vereniging Yarden bestaat nu meer dan 100 jaar. Vroeger richtten die zich alleen op de arbeider, maar nu willen we een brede maatschappelijke rol vervullen. Dan moet je ook een divers bestuur hebben om dit te kunnen doen. Ons bestuur is een fantastisch voorbeeld van hoe het wel moet.”