Muziek bij een uitvaart: waar kun je aan denken?

Muziek maakt emoties los. Dat weten we al eeuwen lang. Dat is ook een van de redenen dat we muziek laten horen tijdens uitvaarten. Welke rol speelt muziek nog meer tijdens het afscheid en waar kun je op letten als je muziek wilt afspelen tijdens de uitvaart? Vereniging Yarden zet het voor je op een rij.

Waarom muziek?

Op veel uitvaarten is muziek te horen en dat is niet zo gek. Muziek maakt emoties los en op een uitvaart vliegen emoties vaak alle kanten op. Maar muziek heeft op meer dan alleen je emoties invloed. Zeker tijdens een uitvaart. Vaak geeft muziek ook het begin en het einde aan. Zodra de plechtigheid gaat starten, hoor je vaak muziek. Dat is het teken dat alle aanwezigen plaats kunnen nemen in de ruimte waar de plechtigheid zal plaatsvinden. Ook wordt er vaak muziek gedraaid als mensen langs de kist kunnen lopen voor het laatste afscheid.

Meest gedraaide nummers

De keuze is natuurlijk enorm als het gaat om muziek. Toch zie je dat veel mensen voor dezelfde nummers kiezen. Het zijn nummers die gaan over het afscheid. Over het leven en over hoe erg je die persoon gaat missen. Wil je muziek draaien tijdens het afscheid, maar weet je niet welke? Dit is de top 20 met de meest gedraaide nummers tijdens uitvaarten:

Top 20 uitvaartmuziek

Andrea Bocelli – Time to say Goodbye
Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
Frans Bauer – Trein naar niemandsland
Rob de Nijs – Zo zal het zijn
Wim Sonneveld – Het dorp
Vera Lynn – We’ll Meet Again
Eric Clapton – Tears In Heaven
Bette Midler – The Rose
André Rieu & Mirusia Louwerse – Ave Maria
André Rieu – The Rose
Maaike Ouboter – Dat ik je mis
Stef Bos – Papa
Sweet people – Et Les Oiseaux Chantaient
Guus Meeuwis – De weg
Marco Borsato – Breng me naar het water
Frank Sinatra – I Did It My Way
Johann Sebastian Bach – Air
Mieke Telkamp – Waarheen waarvoor
Enya – Only Time

Welke nummers?

De juiste nummers voor tijdens een uitvaart kiezen is niet zo makkelijk. De favoriete muziek van de overledene is niet altijd even gepast voor tijdens een uitvaart. Toch zul je vaak zien dat veel artiesten ook een wat rustiger nummer hebben. En waarom niet een druk en vrolijk nummer? Als het bij de overledene past is het misschien juist geschikt voor tijdens zijn of haar uitvaart.
Kies als nabestaanden vooral ook nummers die jullie fijn vinden om op dat moment te horen.

Tip: Spotify

Tik op Spotify eens ‘uitvaart’ in. Dan krijg je een heel hoop inspiratie voor nummers die je kunt draaien tijdens een afscheid.

Laat het aan je nabestaanden weten

Weet je al welke nummers van welke artiest jij wilt horen tijdens jouw uitvaart? Leg het dan ergens vast en laat het aan je nabestaanden weten.

Live muziek

Je kunt muziek afspelen, maar je kunt ook een muzikant uitnodigen. Er zijn heel wat mensen en bands die je kunt inhuren om tijdens een uitvaart muziek te spelen. Denk aan een pianist, een gitarist of een zanger of zangeres.

Meer inspiratie