Levenstestament:
jouw testament bij leven

Heb je er wel eens over nagedacht wie er beslissingen mag nemen wanneer jij dit niet meer kan? Bijvoorbeeld omdat je in een coma ligt of niet meer aanspreekbaar bent. Wie in zo’n situatie over jouw leven mag beslissen, kun je laten vastleggen in een levenstestament. Vereniging Yarden legt uit wat het is en waar je over na moet denken als je een levenstestament wilt opstellen.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament leg je vast wat er met jou, jouw bezittingen en financiën moet gebeuren als jij dit zelf niet meer kan. Als je kinderen hebt, kun je ook in het levenstestament laten vastleggen wie er voor hen gaat zorgen. Een levenstestament stel je op voor het geval dat er iets met jou gebeurt, waardoor je niet meer in staat bent om beslissingen te nemen over jezelf, je zorg en je bezittingen. Bijvoorbeeld als je door een ongeluk in een coma komt of door een ziekte zoals Alzheimer. In een levenstestament wijs je iemand (of meerdere mensen) aan die deze beslissingen voor jou mogen nemen. Dit zijn namelijk niet altijd automatisch jouw partner of je kinderen.

Wat staat er in een levenstestament?

Je kunt meerdere onderwerpen beschrijven in je levenstestament. Dit zijn de meest voorkomende zaken die mensen laten vastleggen:

Zorg
In de medische paragraaf kun je beschrijven wie er over jouw zorg mag beslissen. Je wijst iemand aan die medische volmacht over jou krijgt. Deze persoon kan er dan voor zorgen dat jouw keuzes worden uitgevoerd. Daarom laat je er ook in vastleggen wat jij wilt in bepaalde situaties, of je een behandelverbod wilt en jouw keuzes over euthanasie. Het is handig om dit ook aan die persoon te vertellen, zodat hij/zij snel kan handelen als jou iets overkomt.

Financien
In de financiële paragraaf wijs je iemand aan die een financiële volmacht krijgt. Deze persoon kan dan jouw financiële en zakelijke belangen behartigen. Je kunt hierin ook beschrijven of deze persoon nog door andere mensen gecontroleerd moet worden. Je beschrijft ook wat die persoon moet doen. Bijvoorbeeld wat er moet gebeuren met jouw huis. Mag dat verkocht worden als jij er niet meer kunt wonen of niet?

Uitvaart
Veel mensen beschrijven in hun levenstestament ook hun wensen voor hun uitvaart. Wil je begraven of gecremeerd worden? Welke muziek wil je horen en misschien of wat voor kist je wilt.

Kinderen
Als je kinderen hebt, kun je ook in je levenstestament laten vastleggen wie er voor hen moet zorgen. Dit kun je trouwens ook doen voor je huisdieren.

Wie vertrouw je dit toe?

Degene die jij aanwijst in jouw levenstestament krijgt daarmee de verantwoordelijkheid over jouw leven. Dit is een belangrijke taak en die wil je alleen overlaten aan iemand die je echt vertrouwt. Wie is die persoon? Is dat je partner? Een broer of zus? Praat hier ook over met die persoon!

Waar laat je een levenstestament vastleggen?

Als je weet wie je verantwoordelijk wilt maken en wat je erin wilt laten vastleggen, dan kun je naar de notaris gaan. Alleen een notaris kan een officieel levenstestament opstellen die ook rechtsgeldig is. Een notaris kan je ook helpen en advies geven over wat je kunt laten vastleggen in jouw levenstestament.

De kosten van een levenstestament

Een levenstestament opstellen is echt maatwerk. Daarom variëren de prijzen per notaris en is het afhankelijk van hoeveel jij wilt laten vastleggen. De prijs voor het laten opstellen van een levenstestament ligt tussen de €275 en €900.

Wanneer gaat het levenstestament in?

Dat bepaal je zelf! Je kunt het per direct in laten gaat. Bijvoorbeeld omdat je weet dat je een zware operatie moet ondergaan. Of pas wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Dit laatste wordt vastgesteld door een arts.

Het verschil tussen een levenstestament, testament en volmacht

Een levenstestament is niet hetzelfde als jouw testament. In jouw levenstestament staat wat er met jou en jouw bezittingen moet gebeuren als je nog leeft, maar daar niet meer over kunt beslissen. Er staat dus niet in wat er met jouw bezittingen moet gebeuren na jouw dood. Dat leg je vast in een testament. Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële zaken en een voor de medische en persoonlijke zaken. Je legt alle zaken die je geregeld wilt hebben in één akte vast. Dat is het levenstestament. Je kunt ervoor kiezen om alleen voor je financiële zaken een volmacht op te stellen. Hierin staat dus niets over welke zorg jij wel of niet wilt ontvangen. Dat moet je vastleggen in een volmacht voor de medische en persoonlijke zaken.

Meer: Jouw wegwijzer