Hoe haar kleding troost biedt

Toen een aantal jaar geleden mijn moeder na een kort ziekbed overleed, werd het maken van een tastbare herinnering ineens wel heel erg persoonlijk. Het rouwproces is voor iedereen verschillend, dus ook hoe iemand hier mee om gaat. Ik zat nog midden in mijn rouwproces en mijn vader besloot juist flink te gaan opruimen. Samen met mijn vader en mijn zus ben ik door de spullen van mijn moeder gegaan. Ik kon altijd al moeilijk afstand van dingen doen en nu zeker. Kleding is ook een herinnering en emotie.

Toen haar kleding door mijn handen ging, riep alleen de geur al veel herinneringen aan haar op. Mijn vader wilde alles opruimen en weggeven aan een goed doel. Samen met mijn zus heb ik veel kleding, waar wij onze moeder in terugzagen, bewaard en opgeborgen in een doos. Tot het moment dat ik eraan toe was iets mee te gaan doen. Op haar eerste sterfdag heb ik mijn vader een kussen van de kleding van mijn moeder cadeau gedaan. Ik had geen idee hoe hij hierop zou reageren, omdat hij in eerste instantie geen kleding wilde bewaren. Maar hij vond het erg mooi en het ligt nu op zijn bank en is het lievelingsplekje van zijn kat.

Ook mijn nichtje heb ik al blij gemaakt met een mooi herinneringskussen van kleding van haar oma. Na een tijdje kon ik het aan om de doos met kleding weer tevoorschijn te halen om ook iets voor mijzelf met de kleding te gaan doen. Elk kledingstuk heeft zijn eigen verhaal en roept opnieuw dierbare herinneringen op. Van haar kleding heb ik een kussen gemaakt met haar naam erop in haar eigen handschrift.

Het inzicht wat je allemaal met kleding van een overledene kunt doen, heeft mij aan het denken gezet. Van jongs af aan heb ik een passie voor stoffen, patronen en mooie kleurcombinaties. Maar zoals dat gaat ben ik administratief werk gaan doen. Mijn passie bleef sluimeren en naast moederschap en baan, heb ik de opleiding tot coupeuse gevolgd. Ik heb www.hoezenomtekussen.nl opgezet, omdat ik weet hoeveel troost een herinneringsitem van de kleding van de overledenen kan bieden. Een herinneringskussen wat troost biedt en je het gevoel geeft dat je degene die je zo mist nog even vast kan houden, een knuffel of een herinneringsplaid waaronder je weg kunt kruipen en je warmte geeft op momenten dat je het moeilijk hebt.

Lieve groet,
Linda de Ree