Ex-partner: aanwezig bij uitvaart of niet?

Ga je wel of niet naar de uitvaart van je ex-partner? Vereniging Yarden geeft tips.

Het kan lastig zijn: ga je naar de uitvaart van je ex-partner? Zaken kunnen gevoelig liggen. Voor jezelf of bijvoorbeeld met je schoonfamilie. En wat als jouw ex-partner een nieuwe partner had? Als jullie kinderen hadden, dan kan het voor hen fijn zijn als je aanwezig bent. Ga je wel of niet naar de uitvaart van je ex-partner? Vereniging Yarden geeft tips.

Goede relatie na de scheiding

Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de mensen die scheiden bevriend blijven met elkaar. Een veel groter deel blijft wel goed met elkaar omgaan wanneer ze kinderen hebben. Al doen zij dit vaker voor de kinderen dan voor zichzelf. Als je ex-partner overlijdt en je hebt een goede relatie, dan is het begrijpelijk dat je afscheid wilt nemen van die persoon. Grote kans dat je ook een kaart krijgt en welkom bent op de uitvaart.

Steun voor de kinderen

Meer dan de helft van de gescheiden stellen met kinderen geeft aan wel naar de uitvaart te gaan als de ex-partner overlijdt. Veel geven aan een steun te willen zijn voor hun kinderen. Vaak zijn het de kinderen die het fijn vinden als hun ouder erbij is. Zij zoeken troost en een bekende waar ze zich veilig bij voelen. Zeker als ze nog heel klein zijn. Maar ook wanneer de kinderen al volwassen zijn, kunnen ze het fijn vinden als je naar de uitvaart van je ex gaat. Als je zelf geen behoefte hebt om naar de uitvaart te gaan, vraag dan aan je kinderen wat zij prettig vinden.

Wat wil de familie?

Uiteindelijk is het aan de familie of je wel of niet welkom bent. Zij organiseren en betalen de uitvaart en het is aan hen wie ze daarvoor uitnodigen. Als je wilt gaan, kun je dat bij de familie aangeven. Mogelijk hebben ze begrip voor het feit dat je ook afscheid wilt nemen en ben je welkom. Als je wel welkom bent, maar liever niet gaat, laat dan wel iets van je horen. Je kunt bijvoorbeeld bloemen sturen of een kaart aan de familie. Mensen kunnen het als kwetsend ervaren wanneer iemand die is uitgenodigd niet komt naar de uitvaart.

Op de voorste rij of achterin de zaal?

Als je dan besloten hebt om naar de uitvaart van je ex te gaan, waar ga je dan zitten? Waar je gaat zitten hangt af van jouw relatie met de familie, of je kinderen hebt en wat jij zelf prettig vindt. Als jullie een goede relatie hadden en je kent de familie ook goed, dan zullen ze waarschijnlijk een plekje vooraan voor je vrijhouden. Was de relatie niet zo goed, dan is het verstandiger om ergens achteraan te gaan zitten. Vaak is het wel duidelijk wat er van jou wordt verwacht als je aankomt bij de uitvaart. Is het niet duidelijk? Vraag het aan een van de nabestaanden of de uitvaartverzorger.

Onbegrip van de omgeving

Als iemand overlijdt komen er allerlei gevoelens naar boven. Zeker als het om een ex-partner gaat. Woede, verdriet, schuldgevoel misschien? Ook de omgeving heeft er allerlei gevoelens bij. Of je nu wel of niet gaat, de omgeving zal er een mening over hebben. Zeker als jullie relatie niet zo goed meer was, kan het zijn dat er onbegrip is in de omgeving. Probeer het je niet teveel aan te trekken, maar houd wel rekening met de wensen van de directe nabestaanden. Zeker als jullie samen kinderen hadden.

Zelf afscheid nemen

Wil je wel afscheid nemen, maar ga je liever niet naar de uitvaart? Je kunt ervoor kiezen om naar de condoleance gaan. Of je kunt ook na de begrafenis zelf het graf bezoeken. Zo voorkom je ongemakkelijke gesprekken. Zeker wanneer de familie heeft aangegeven dat je niet bent uitgenodigd voor de uitvaart. Dit is anders wanneer jouw ex gecremeerd wordt. Dan kun je zelf een afscheidsritueel doen. Brand bijvoorbeeld een kaarsje bij een foto.

Meer Doodgewone thema’s