Een viering van het leven

Door Anita van Loon

“Als ik er over nadenk, vind ik het zelfs een heel mooi idee. Ik zie het al helemaal voor me: Allemaal mensen die op mijn laatste feestje komen.”

Een viering van het leven is een viering van de mens, wie hij of zij was. Met positieve dingen, maar vooral ook die dingen die hem of haar zo uniek maakten. Deze viering geeft aan welke rol iemand in het leven van de ander heeft mogen vervullen. Dus laat de viering ook recht doen aan de relatie die een ieder had met deze persoon.

Dankbaar zijn

Uiteraard is er verdriet. Afscheid nemen is niet leuk. Maar het is ook erg mooi om dankbaar te zijn. Dankbaar dat diegene in je leven was. Dat diegene wellicht meer pijn of ellende bespaard is gebleven? Dankbaarheid voor wie die persoon was en wat die persoon voor je betekend heeft? Het zou wat mij betreft ook Celebration of love mogen heten. Het vieren van de liefde die je had voor en met je dierbare.

De viering van wie je was

Als ik er over nadenk, vind ik het zelfs een heel mooi idee. Ik zie het al helemaal voor me: Allemaal mensen die op mijn laatste feestje komen. Pratend over wie ik was, wat ik voor ze betekend heb. Ik zie ze voor me met heerlijk eten, een goed glas wijn, een lekkere Prosecco, bier of frisje. Gezellig keuvelend en vooral lachend om al die herinneringen die ze aan mij hebben. Als het wat later wordt gaat de dansmuziek aan en hoop ik dat ze allemaal gaan dansen. Dit klinkt voor mij veel leuker dan dat mijn nabestaanden op een rijtje naast elkaar staan en maar braaf handjes schudden van alle mensen die om mij rouwen.

Meer Doodgewone thema’s