Een uitvaart filmen of fotograferen

Steeds meer mensen willen een uitvaart vast laten leggen op foto of op film. Het is een bijzondere dag. Een dag waarop je vaak wordt overmand door emoties en achteraf herinner je het je niet allemaal even goed meer. Daarom laten mensen de uitvaart vastleggen, zodat ze later nog een keer in alle rust kunnen terugkijken naar wat er over de overledene gezegd is en hoe die dag verliep.

De uitvaart op beeld laten vastleggen

Op de dag van de uitvaart gebeurt er een hoop. Er komen van ver mensen om bij de uitvaart te zijn. Vaak ben je zelf nog van alles aan het regelen en vragen aan het beantwoorden. Misschien ga je speechen en vind je dat spannend? Het is hoe dan ook een emotionele dag, die je vaak in een soort van roes meemaakt. Echt helder herinner je het je niet meer. Daarom kan het fijn zijn om de uitvaart op beeld te laten vastleggen. Voor jezelf, zodat je later nog eens in alle rust kunt terugkijken, maar ook voor de mensen die niet bij de uitvaart konden zijn. Of misschien voor de (klein)kinderen. Die er wel bij zijn, maar nog te klein zijn om te snappen wat er gebeurt en gezegd wordt. Ook voor hen kan het fijn zijn om later nog eens terug te kijken wie er waren, wat er gezegd werd en hoe het op de dag van de uitvaart ging.

Waar moet je op letten als je een cameraman inhuurt?

Het is aan jou wie je inhuurt om de uitvaart vast te leggen, maar vraag dit niet zomaar aan iemand. Vraag het aan iemand die weet hoe het moet. Een goede fotograaf loopt niet in de weg en loopt muisstil tussen de mensen door. Die legt ze vast op de gevoelige plaat zonder dat mensen dit echt door hebben. Als iemand de hele tijd met een flitser in de weer is, kan dit een vervelende impact hebben op de uitvaart.

Als je iemand inhuurt, vraag dan of hij of zij al eens eerder een uitvaart heeft vastgelegd en vertel zelf ook wat je prettig vindt. Bijvoorbeeld wel of geen flitser gebruiken en wie wil je per se wel en wie misschien liever niet op de foto? En wil je dat alles op de foto wordt vastgelegd, of juist op film?

Professionele uitvaartfotograaf

Wist je trouwens dat er professionele uitvaartfotografen zijn? Mensen die gespecialiseerd zijn in het vastleggen van deze emotionele dag? Google eens op uitvaartfotografie bij jou in de buurt of vraag ernaar bij jouw uitvaartverzorger.

Meer inspiratie