De best passende uitvaartverzorger kiezen

Hoe kies je een uitvaartverzorger die goed bij je past en waar moet je op letten? Houd rekening met wensen, verzekeringen en het budget.

Als iemand net overleden is, dan moet er een hoop geregeld worden. Gelukkig zijn er vaak veel mensen die willen helpen en die hulp kun je goed gebruiken. Zeker als het gaat om een uitvaartverzorger kiezen. Soms heeft de overledene al aangegeven wie de uitvaartverzorger moet zijn, maar in veel gevallen is dat aan de nabestaanden. Hoe kies je een uitvaartverzorger die goed bij je past en waar moet je op letten?

Kies een uitvaartverzorger die bij jou past

Afscheid van iemand nemen is moeilijk, maar een goed georganiseerde uitvaart kan ook heel mooi zijn. De juiste uitvaartverzorger kan het verschil maken. Die ondersteunt en helpt jou bij het maken van de keuzes rondom het afscheid. Dat maakt het persoonlijk en ondanks het verdriet ook mooi.

Het is daarom belangrijk om een uitvaartverzorger te kiezen die bij jou past. Iemand waar je een klik mee hebt en waar je niet alles tot in detail aan hoeft uit te leggen. Iemand die na een gesprek aanvoelt wat voor soort uitvaart jij wilt organiseren en vervolgens al het geregel van jou overneemt. Een goede uitvaartondernemer ontzorgt jou en helpt jou met de juiste keuzes maken.

De juiste uitvaartondernemer kiezen

Er zijn veel uitvaartverzorgers in Nederland en daardoor is er ook altijd een te vinden die goed bij jou past. Maar hoe vind je tussen al die uitvaartondernemers de juiste voor jou? Hier een aantal tips:

Vraag het aan de mensen om je heen
Je hebt misschien al wat mensen om je heen die al eerder een uitvaart hebben meegemaakt of misschien ook al georganiseerd hebben. Vraag hen of ze tevreden waren met de uitvaart en welke uitvaartondernemer zij hadden.

Kent de uitvaartverzorger de omgeving goed?
Als je met een uitvaartondernemer praat kun je vragen hoe goed hij of zij de omgeving kent. Iemand die bekend is in de omgeving van de overledene of waar de overledene begraven of gecremeerd wilt worden, kent ook de opties. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en een goede uitvaartondernemer denkt met je mee en legt je opties voor.

Vraag offertes op
Een uitvaartondernemer heet niet voor niets ‘ondernemer’. Het zijn allemaal mensen die ontzettend graag willen helpen, maar de een doet dat voor een andere prijs dan de ander. Vraag daarom ook offertes op. Een uitvaart kan enorm verschillen in prijs en dat heeft niet altijd te maken met wat en hoeveel je wilt. De ene uitvaartondernemer rekent namelijk wel een uurtarief en de volgende heeft een standaard bedrag voor een uitvaart. Kijk hier dus goed naar.

Wat is de specialiteit van de uitvaartondernemer?
Ook hier heb je een zee aan keuze. Er zijn uitvaartondernemers die gespecialiseerd zijn in begrafenissen voor kinderen en ondernemers die heel goed weten hoe je voor zo min mogelijk geld een mooi afscheid kunt organiseren. Heb je speciale wensen of zijn er bijzondere omstandigheden? Kies dan een uitvaartverzorger die dit begrijpt en er ervaring mee heeft.

Is er een klik?
Het allerbelangrijkste is dat je een klik met de uitvaartverzorger hebt. Iemand moet jou kunnen begrijpen in deze moeilijke periode. Je kunt maar een keer een uitvaart voor die persoon organiseren en je wilt dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Een uitvaartondernemer waar je een klik mee hebt, kost jou veel minder energie, dan iemand die jou niet goed aanvoelt.

Tip

Wist je trouwens dat veel uitvaartondernemers adverteren in kranten? Je kunt ze vaak in de lokale kranten vinden bij de rouwadvertenties.

Doe het samen

Een uitvaartverzorger kiezen is een hele klus. En een persoonlijke klus. Toch is het ‘t fijnst om dit samen met iemand samen te doen, zoals een partner, broer, zus of vriendin. Het is belangrijk dat je een uitvaartondernemer kiest die het best past bij jou, de familie en natuurlijk bij de wensen van de overledene. Daarom is het goed om samen de keuze te maken.

Bekijk samen wat belangrijk is om de uitvaart mooi en persoonlijk te maken en wat jullie budget is. Ga dan op zoek naar een uitvaartverzorger die daarbij aansluit.

Meer: Jouw wegwijzer