Checklist:
Wat kan ik vooraf regelen

In deze checklist vind je de meeste zaken die je kunt regelen voor een overlijden. Deel jouw voorbereidingen ook met je naasten zodat zij op de hoogte zijn.

Levenstestament: Stel een levenstestament waarin jouw beslissingen en keuzes vast op het gebied van uw financiën, medische wensen en uw uitvaart worden vastgelegd. En leg vast wanneer dit levenstestament ingaat.

Wilsverklaring: Stel een wilsverklaring op waarin jouw wensen ten aanzien van medische behandelingen kenbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld een behandelverbod of een euthanasieverklaring.

Donorregistratie: Leg jouw keuze in het Donorregister vast over donatie van jouw organen en weefsels na je overlijden.

Testament: Laat vastleggen wat er moet gebeuren met je nalatenschap als je komt te overlijden. In een testament leg je vast wat er gebeurt met je bedrijf, bezittingen of de voogdij over je kinderen na overlijden.

Executeur: Je kunt een executeur benoemen. Dat kan de notaris zijn, de bank, een familielid, vriend of vriendin. Deze executeur regelt de uitvaart en zorgt ervoor dat jouw wensen worden uitgevoerd. Als je je keuze niet officieel vast laat leggen, is deze niet rechtsgeldig. Het is belangrijk dat je deze persoon vertrouwt. Dat hij of zij handelt uit jouw wensen en niet uit eigen belang. Vraag de beoogde executeur of hij of zij bereid is en bespreek samen jouw wensen en verwachtingen.

Eigen uitvaartwensen: Leg je eigen uitvaartwensen vast en informeer jouw omgeving dat jij je uitvaartwensen hebt vastgelegd. Dan kennen jouw dierbaren je persoonlijke wensen voor de uitvaart, dat biedt rust.

Meer inspiratie