As verstrooien

Wat gebeurt er na de crematie? Wanneer kun je de as ophalen uit het crematorium? Wat is er mogelijk qua as verstrooien? Wij helpen je verder.

Na de crematie is het vaak aan de nabestaanden om de asbestemming te bepalen. Wil je de as verstrooien? Je krijgt van het crematorium alle tijd om rustig over een passende locatie na te denken.

De as ophalen in het crematorium

Na de crematie blijft de as minimaal een maand in het crematorium. De as wordt in een asbus bewaard in een algemene bewaarruimte die niet toegankelijk is voor bezoekers. In sommige crematoria kun je de administratie bellen om een afspraak te maken als je de as toch wilt bezoeken in die eerste maand. Een medewerker van het crematorium zorgt er dan voor dat de asbus uit de algemene bewaarruimte wordt gehaald voor je.

Je krijgt na de crematie 6 maanden de tijd om te bedenken wat er met de as gaat gebeuren. In die eerste 6 maanden mag de as kosteloos in de algemene bewaarruimte van het crematorium blijven. Als je meer tijd nodig hebt kan deze periode steeds met 1 of 5 jaar verlengd worden. Gemiddeld liggen de kosten voor verlenging op €450,- voor een periode van 5 jaar, dit kan per crematorium verschillen.

Het crematorium mag de as alleen meegeven aan de opdrachtgever van de crematie of aan iemand die door de opdrachtgever is gemachtigd. De opdrachtgever is letterlijk degene die de opdracht voor de uitvaart geeft, meestal is dat een nabestaande of de executeur. Zorg er daarom altijd voor dat je jezelf kunt identificeren als je de as ophaalt in het crematorium, ook als je familie bent.

As verstrooien

Na de crematie kun je ervoor kiezen om de as in een urn te bewaren of om de as te verstrooien. Als je ervoor kiest om de as te verstrooien zijn er verschillende locaties waar dit mogelijk is. Crematoria hebben bijvoorbeeld vaak speciale strooivelden waar je de as zelf mag verstrooien. Of misschien is er een specifieke locatie waar je de as wilt uitstrooien. Bijvoorbeeld bij jullie in de tuin, in het bos of op een vakantiebestemming die veel voor jullie betekent.

Houd er wel rekening mee dat het in Nederland niet toegestaan is om de as op een willekeurige locatie te verstrooien. Er moet altijd toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Wil je de as in het bos verstrooien? Neem dan contact op met de Stichting Natuurlijk Herdenken, de stichting van Staatsbosbeheer.

As verstrooien op zee

Op zee mag de as daarentegen vrij verstrooid worden. Er zijn verschillende rederijen die je de mogelijkheid bieden om met hen mee te varen, zodat je zelf de as kunt verstrooien. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven om je te helpen met het afscheid op zee. Zij kunnen de as voor je verstrooien zonder dat je hier zelf bij aanwezig hoeft te zijn of juist een kleine afscheidsceremonie op zee organiseren voor de nabestaanden.

As verstrooien vanuit de lucht

Een andere optie is een asverstrooiing vanuit de lucht, zoals via een vliegtuig. Ook hier zijn gespecialiseerde bedrijven voor om dit mogelijk te maken. Als de as vanuit het vliegtuig verstrooid wordt, vindt de verstrooiing plaats over zee. Er kunnen eventueel een paar nabestaanden mee in vliegtuig, maar ook vanaf het strand is de verstrooiing zichtbaar. Een alternatief is de ballonverstrooiing met afbreekbare heliumballonnen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit zorgvuldig voor je uitvoeren. De as wordt dan op ongeveer 20 kilometer hoogte verspreid als de ballon uit elkaar knapt. Een grote ballon kan ongeveer 1,6 kilo as dragen. Als je dus de volledige as wilt laten verstrooien, heb je minimaal twee ballonnen nodig.

Wil je meer over weten over de verschillende mogelijkheden om as te laten verstrooien? De medewerker van het crematorium kan je hier verder over adviseren.

Meer: Jouw wegwijzer