Afscheid nemen van je kinderen

Wat kun je doen om zo goed mogelijk afscheid van je kinderen te nemen? Wat kun je nalaten zodat ze, ook nadat jij er niet meer bent, toch iets van jou hebben?

Afscheid nemen van je kinderen is misschien wel het moeilijkste wat er is. Zeker als zij nog jong zijn en nog hun hele leven voor zich hebben. Een leven wat ze, hoe verdrietig ook, zonder jou zullen beleven. Wat kun je doen om zo goed mogelijk afscheid van je kinderen te nemen en wat kun je nalaten zodat ze ook nadat jij er niet meer bent, toch iets van jou hebben?

Samen afscheid nemen

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe oud jouw kind is en hoeveel hij of zij begrijpt van wat er gebeurt. Snapt jouw kind dat jij er straks niet meer bent? Weet hij of zij dat jullie niet veel tijd meer samen hebben? Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk dat je hierover praat. Zowel over hoe jouw kind zich nu voelt als wat hij of zij verwacht als jij er niet meer bent.

Herinneringendoos maken

Een mooie manier om samen herinneringen te bewaren is in de herinneringsdoos. Maak samen een mooie doos en stop daar allemaal herinneringen van jullie samen in. Welke foto’s willen jullie bewaren? Is er misschien een boekje waar je altijd uit voorleest? Een favoriete knuffel of een sieraad misschien? Dit is ook een mooi moment om het afscheid bespreekbaar te maken.

Wat vindt jouw kind belangrijk?

Kinderen hebben een andere belevingswereld dan volwassenen. Wat voor ons heel logisch lijkt is voor een kind totaal onbegrijpelijk. En andersom. Vraag daarom ook aan jouw kind wat hij of zij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld welke spullen hij of zij wilt hebben. Misschien wil je zelf een een mooi sieraad nalaten, maar hecht jouw kind veel meer waarde aan jouw favoriete koffiekopje.

Voor later

Er komt een moment dat jij er niet meer bent. Vanaf dat moment komen er nog heel veel momenten voor jouw kind waarop hij of zij jou mist. De kleine momenten, maar ook grote momenten zoals verjaardagen, kerst en het behalen van diploma’s. Je kunt brieven of cadeautjes nalaten voor deze momenten, zodat je er toch nog een beetje bij bent. Als je dit doet, zet dan duidelijk op de envelop of het pakje voor welk moment het is. En als het kan, geef het aan iemand anders, zodat het voor jouw kind alsnog een verrassing is.

Tip: Voorleesboek

Je kunt ook het favoriete boek van jouw kind of je eigen lievelingsboek voorlezen en opnemen met je telefoon of een recorder. Zo heeft jouw kind later een luisterboek, voorgelezen door jou.

Meer inspiratie